Economie.ro .ro matters

18Ian/150

Creditele in CHF (franci elvetieni) si QE

Zoso a deschis aici tema creditelor in CHF. Simplist o sa incerc sa explic (fara pretentia ca am dreptate neaparat mai ales ca nu sunt deloc expert si nici macar in tema) de ce eu cred ca situatia este extrem de complexa.

1. Eu unul cred ca Banca Centrala a Elvetiei a renuntat la plafonul de 1.2 CHF = 1 EURO pentru ca mizeaza pe un program puternic de QE al BCE (poate chiar varianta 3 de 1000 mld euro) la sedinta de joi (finantare de achizitii de bonduri - in principal grecesti prin tiparirea de moneda) - si nu isi doreste ca "noii euro" sa se verse indirect in CHF fiind nevoita sa sustina agresiv plafonul de 1.2/1.

Pe romaneste BCE poate sa decida sa printeze si sa injecteze 1000 miliarde € in economie, achizitionand obligatiuni de stat. Mai multi euro ar rezulta euro mai ieftini si CHF, USD, JPN mai puternice.

2. Un eventual QE ar putea impinge CHF si mai mult. In general legislatia a permis un grad de indatorare de 70% pe credite. Daca CHF va mai creste, o variatie de 30% a CHF fata de nivelul perechii CHF/RON la momentul alocarii creditului impinge deja gradul real perceput de indatorare la 70% X 1.3 adica 91% nivel nesustenabil. Iar CHF a crescut deja extrem de mult. De regula insa asteptarile pietelor sunt reflectate deja in curs.

3. Electorata este o idee buna. Orice alta varianta ar deschide poarta pentru solutii care privesc toate creditele in valuta, nu doar in CHF - altfel ar fi o solutie discriminatorie. Nu se pune problema sa se desfasoare lucrurile ca in Ungaria cu inghetarea cursului ci probabil solutia va consta in consolidare/amanare. Sa nu uitam ca 16.000 de romani au depozite peste 100.000 euro. Sa speram ca in urmatorii ani se vor lua decizii destepte si nu se va intampla ca in Cipru unde a existat acea taxa de solidaritate de 47.5% pe depozitele mari. Pentru ca ar fi un semnal extrem de prost in piete. Eu unul cred sincer ca in Romania nu va fi cazul sa existe asa ceva. Avem o economie puternica, crestere economica, si BNR pana acum s-a dovedit extrem de precauta si eficienta. In plus bancile noastre au plafoane extrem de confortabile de lichiditate - si sincer sa fiu in momentul asta Romania arata extrem de bine.

4. Falimentul personal mi se pare per total o idee buna insa consecintele asupra sistemului bancar ar putea/vor duce la probleme sistemice foarte greu de gestionat. În scrisorile de intenţie transmise în ultimii ani către FMI, autorităţile s-au angajat să nu promoveze legea falimentului personal.

5. Falimentul personal nu echivaleaza cu stergerea datoriilor.
Si daca s-ar aproba legea, in cazul in care debitorul nu va reusi sa respecte planul de reesalonare, din lipsa surselor de venit, se va institui procedura de faliment personal, bunurile datornicului urmand sa fie scoase la vanzare pentru acoperirea datoriilor. Toate bunurile pana la concurenta sumelor din ce am inteles eu din proiectul de lege.

Disclaimer: cele de mai sus reprezinta strict pareri personale ce pot fi corecte ori gresite si nu recomandari, incurajari samd. Lucrurile pot sta complet diferit. Asta ca sa ma asigur ca nu se apuca cineva de FOREX plecand de la articolul asta. Pentru comentarii calificate va recomand asta si asta.

Un articol bun de tot pe tema asta gasiti aici.

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te la fluxul RSS!

About Alexandru

Made in Romania
Comentarii (0) Trackbacks (0)

Niciun comentariu


Lasa un comentariu


Niciun trackback.