Economie.ro .ro matters

13Iun/160

Garantia la inchirierile auto in Europa

Am observat in ultima perioadă că există foarte multe discuții legate de garanția la închirieri auto in diferite țări europene si cunoscând foarte bine domeniul (+15 ani de experiență) mă gândeam să explic câteva aspecte.

inchirieri auto

1. În momentul ridicării mașinii agenția de închirieri auto solicită un depozit (se mai numeste si garanție, fransiza, exces, liability cover). Acest depozit este de fapt un waiver (CDW) care limitează răspunderea clientului de la valoarea daunei, la valoarea excesului.

De exemplu daca dauna este de 10.000€ si excesul de 150 euro, atunci clientului i se reține doar suma de 150 de euro. Dacă dauna este de 50 de euro, tot suma de 150 de euro se reține.

Atentie: dacă in condițiile de pe site apare pe undeva specificat card de credit / credit card, aceasta este o măsură de securitate obligatorie. La fața locului pot aparea 2 scenarii. Fie firma nu va va închiria mașina fara card de credit, fie va va cere sa luați o asigurare suplimentară destul de scumpă (depinde de mașină și pleaca de la 10-15€/zi).

2. In caz de dauna sau accident aceasta limitare de responsabilitate CDW (depozit) se aplica EXCLUSIV (doar) dacă contractul de inchiriere se respectă. Procedura de declarare a daunei specificata de operator trebuie respectată întocmai altfel asigurarea nu va putea fi folosita si agenția vă va taxa contravaloarea integrală a prejudiciului mai mult ca sigur: însemnând costul de reparație, de tractare, zilele de imobilizare in service samd.

Atentie: citiți in contractul de închiriere ce trebuie să faceți in caz de dauna! Toate firmele cer notificarea agentiei de inchirieri in momentul producerii evenimentului si declararea la politie. Ca regula generala NU faceti amiabila ci declarati dauna la poliție obtinand autorizatie de reparatie. Multi clienti falsifica amiabilele (le completeaza cu date la intamplare) si s-ar putea ca firma sa o respingă. In unele tari precum Grecia, Croația va fi nevoie de completarea unor formulare la politie si a unor declaratii catre asigurator. Inclusiv in România!

Daca returnați mașina fără aceste declarații pe principiul "poate nu se prind ca masina este lovita" mai mult ca sigur veti suporta costul reparatiei integral care va excede valoarea garanției.

Atentie: multi clienti din SUA si Canada insista ca acele carduri de credit pe care le detin acopera daunele, deci nu trebuie sa mai plateasca garantie. Nimic mai neadevărat. Este problema clientului ce asigurare personala de fransiza are. Firma blochează oricum acea garanție pe care o retine la dauna. Clientul o poate recupera ulterior de la oricine altcineva (emitent card, asigurator tert). Clientul. Nu agenția! El este beneficiarul poliței respective.

3. Inspectati cu atentie masina la livrare. Legea spune ca este sarcina persoanei care preia bunul in evidenta dau gestiune sa se asigure ca acesta este conform datelor specificate. La livrare este obligația dvs. de a vă asigura ca masina nu este lovita, si nu veti putea reclama ulterior ca masina a fost lovita de cand ati luat-o.

Majoritatea clientilor procedeaza asa. Singurul lucru care contează este ce scrie in schema mașinii făcută la livrare. Aceasta schema se face in dublu exemplar, si retineti ca adaugarea ulterioara a daunelor de catre dvs. in exemplarul pe care il dețineți nu doar ca nu vă va ajuta (agentia verifica mereu dupa copia ei) dar mai constituie si fals in înscrisuri sub semnătură privata deci este infracțiune.

Deasemenea nu va apucati sa reparați singur masina închiriata. Firma va pierde garanția masinii si va va taxa corespunzator!

4. La returnarea masinii luati dovada faptului ca masina s-a returnat fara daune sau faceti poze cu telefonul (majoritatea firmelor depreautorizeaza pe loc garantia si acel bon este dovada). Poate dura 7-14-21 zile până cand banca dvs. deblocheaza suma si ea va apare pe card.

Atentie: cand firma de inchirieri preautorizeaza o suma pe cardul dvs ea nu retine acea suma. Ea este doar înghețată pe cardul dvs. si nu retrasă.

5. Daca achizitionati un produs de asigurare suplimentara a excesului retineti ca

- agenția va va preautoriza in continuare depozitul (150 pana la 2000€)

- agentia va va retine depozitul la dauna

- va trebui sa deschideti apoi dvs. o cerere de despagubire cu firma de unde ati cumparat acea asigurare urmand ca ei sa va plateasca inapoi garantia sau depozitul retinut de agentia de inchirieri auto.

- firmele care vand produse de asigurare a excesului in marea lor majoritate specifica faptul ca doar acel exces (depozit, garantie) este asigurat, cu unele excluderi si fransize. De exemplu daca agentia de inchirieri a retinut 500€, s-ar putea ca asiguratorul tert sa returneze 400 dacă are o taxă (fransiza) de 100€.

- majoritatea companiilor multinaționale retin o taxa de 75-150€ suplimentara daca este nevoie sa intocmeasca dosare pentru asiguratori terți. Se numeste taxa administrare dauna si NU este recuperabila de la asiguratorul tert.

- majoritatea firmelor de asigurare a excesului platesc asigurarea DOAR daca contractul de inchiriere a fost pe deplin respectat de client. De exemplu daca clientul nu a notificat pe loc agentia de inchirieri, nu a obtinut actele de la politie si asigurator, firma de asigurare terta nu poate sa plateasca. Iar agentia de inchirieri nu va mai retine doar excesul ci toata dauna, pentru ca dauna devine neasigurabila alaturi de tractare si zilele de stationare si nefolosire a masinii.

- in ultimele 12 luni aproape toate firmele mari au bagat in contract că nerespectarea regulilor de circulație (trecut pe rosu, neacordare de prioritate samd) nu mai intra sub incidenta CDW. Deci in acest caz discutam de o nerespectare a contractului si din nou un asigurator tert oricat de bine intentionat ar fi nu poate sa plateasca pentru ca el asigura doar depozitul.

Asadar, daca depozitul este sa zicem de 150 euro, o asigurare terta acopera maximum acei 150€ minus fransiza minus costul de administrare dauna si nu toata masina sau toate cazurile de nerespectare de contract (precum plin de motorina cu benzina, nedeclarare daune, nerespectare legislatie samd).

In marea majoritate a cazurilor un produs de tip SCDW sau full-insurance include mai multe clase de riscuri si implicit este mai scump decat o asigurare terta. Asadar trebuie sa va informati si sa alegeti in cunostiinta de cauză produsul care va ajuta cel mai mult. Daca excesul este sub 500€ cel mai des o asigurare terta probabil nu are rost. Daca excesul este peste 500€ puteti compara o asigurare terta cu un produs SCDW ca pret si conditii de acoperire.

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te la fluxul RSS!

About Alexandru

Made in Romania
Comentarii (0) Trackbacks (0)

Niciun comentariu


Lasa un comentariu


Niciun trackback.