Economie.ro .ro matters

25Mai/102

SEO pentru bloguri (20 de ponturi)

1. un plugin de genul http://wordpress.org/extend/plugins/google-sitemap-generator/ pentru sitemapuri.

2. rescrie din .htaccess url-urile in forma unica. exemplu.com, exemplu.com/index.php, www.exemplu.com/index.php trebuie sa directioneze 301 toate in www.exemplu.com

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine on
RewriteBase /
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^exemplu\.com$ [NC]
3. Scapa de "/" la final de url. In mod normal exemplu.com/pisica/ trebuie sa directioneze in exemplu.com/pisica, cu cod 301.
RewriteRule ^(.+)/$ http://www.exemplu.com/$1 [R=301,L]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.exemplu.com/$1 [L,R=301]
4.  Nu permite accesul botilor in fisiere, direct.
<FilesMatch "\.(engine|inc|info|install|module|profile|test|po|sh|.*sql|theme|tpl(\.php)?|xtmpl|svn-base)$|^(code-style\.pl|Entries.*|Repository|Root|Tag|Template|all-wcprops|entries|format)$">
Order allow,deny
</FilesMatch>
5. Foloseste "-" in url si nu "_", si rescrie adresele de forma www.exemplu.com/2010/10-02-10/titlu in www.exemplu.com/titlu-subtitlu-numeblog
6. Incearca sa mentii numarul de OBL sub 30 per pagina. (linkuri externe catre alte siteuri). Tine OBL-urile cat mai jos in codul sursa. Vizual pot fi in blogroll, dar pozitioneaza blogrollul la finalul codului HTML si repozitioneaza blocul din CSS sa arate ca si cum pozitia sa nu ar fi fost schimbata.
7. Foloseste ancore relevante pe categorii si pagini.
8. Foloseste relatii canonice intre paginile dinamice.
<link rel="canonical" href="http://www.economie.ro/?p=667" />
9. Incearca sa eviti 100.000 de taguri diferite care directioneaza fiecare in pagini cu o postare si continut duplicat.
10. Testeaza daca codul tau e valid W3. Nu este important sa valideze 100%, insa vezi daca ai erori majore care pot duce la un crawling gresit. validator.w3.org
11. Atentie la headere. Probabil nu vrei sa folosesti mai mult de un H1 si 2 H2 per pagina. Nu folosi expresii identice. Reformuleaza. Daca titlul paginii este "SEO pentru bloguri" un H1 ideal ar fi "Blogul tau are nevoie de SEO?"
12. Marcheaza cu nofollow tot ce e extern (exceptand blogrollul), mai ales comentariile userilor.
13.  Muta toate scripturile in footer.
14. Urca CSSurile cat mai sus in codul sursa, si concateneaza-le
15. Foloseste meniuri CSS si recomandat fa CSS Slicing penntu tema ta. Foloseste cat mai putine imagini unice.
16. Foloseste http://www.websiteoptimization.com/services/analyze/ pentru a optimiza viteza de incarcare si a numara requesturile catre server
17. Alt-ul pe imagini, e o chestie elementara cu implicatii si pentru usabilitate
18. Evita imaginile pentru meniu, logo, foloseste text, sau Text+Cufon Replacement http://cufon.shoqolate.com/generate/ daca e un stil mai special.
19. Verifica headerele siteului, pentru a verifica cum/cand raspunde serverul
20. Verifica in antetul siteului ce limba este declarata. Daca ai o tema generica, e posibil sa ai marcaj EN-GB care poate induce in eroare unele motoare de cautare.

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te la fluxul RSS!

About Alexandru

Made in Romania
Comentarii (2) Trackbacks (1)
 1. #4 se retine, #2 se retine, #13 e interesant – nu ma gandisem direct la footer.

  ce n-am inteles:
  #12 : de ce sa marchez ca nofollow?
  #6 : inteleg ca dupa un numar de OBL poate devine crawlerul suspicios, da’ de ce sa pun linkurile cat mai jos?

 2. Salut Daimon. Sunt mai multe motive, le pun cu subpuncte sa fie mai usor sa le discutam/vedem. Astept evident intrebari.

  12.1 poti avea oameni care lasa in anchorul cu nume/url la commenturi siteuri cu continut rosu, caz in care poti asista la pierderi majore in SERP relativ rapid. Daca nu le marchezi trebuie sa vizitezi fiecare site din fiecare comment. Am avut in trecut probleme de genul asta cu siteuri numite sa zicem eurochat.com dar care erau un fel de redtube.

  12.2 e o idee proasta in general sa ai 20.000 de OBL-uri (ramase de la 1000 de posturi sa zicem) si doar 100 de linkuri catre siteul tau. Tine de raportul OBL/IBL.

  12.2 parsing. Daca nu ai nofollow pentru cititori linkurile catre care chiar vrei sa aloci follow, primesc mult mai putin juice. De exemplu daca scri un articol despre Hotel Rex, si ii dai link, iar apoi ai 100 de commenturi cu dofollow, linkul Rexului va primi sub 1% din juiceul normal

  12.3 daca unele din siteurile catre care ii lasi sa se lege in comentariu vine dintr-un bad link neighbourhood (gen spam, crosslinking), si mai ales daca comentatorul respectiv e cat de cat frecvent pe siteul tau, devii brusc parte din vecinatatea negativa fara voia ta.

  12.4 pinguri aiurea catre datacenter. Cu fiecare comment dofollow, de la un user, fortezi botul sa se intoarca la articol, si sa ii faca caching. Desi in mod normal probabil ai vrea sa mentii continutul fresh pentru anumite categori doar.

  La punctul 6 explicatia e simpla. Nu tine neaparat de efectul asupra linkurilor ci de efectul asupra content-ului. Sa presupunem ca ai un blogroll de 60 de siteuri. Cu cat il pui mai sus, practic iti pui contentul propriu mai jos. Chestia asta provoaca cateva efecte:

  6.1 iti omori rata de continut unicat, incluzand continut duplicat in primele 100/200 etc cuvinte din site, dupa ordinea din codul sursa. Daca ai blocul asta cu 60 de linii la final, crawlerul ti-a parcurs deja ce era interesant pana ajunge la el. Plus ca poate sa plece, nu mai conteaza.

  6.2 daca ai un blogroll complex (gen nush ce animatie, background, am vazut un blogroll de 150KB de exemplu), poti sa ajungi la situatii hilare in care intreaga pagina nu intra in cache pentru ca e parasita de crawler inainte.

  6.3 schimband ordinea, scazi efortul botului de a ajunge la continutul care chiar conteaza. In sensul ca probabil nici nu va mai parcurge complet de fiecare data zona cu blogrollul. Daca il ai inainte, fortezi botul sa il parcurga :)


Lasa un comentariu